top of page
Search

Wat je moet regelen bij aankomst in ierland

Welkom in Ierland! Je hebt de verhuizing achter de rug en woont nu echt in dit prachtige land. De eerste paar weken van je nieuwe avontuur zal er veel geregeld moeten worden. Hieronder een aantal zaken waar je aan moet denken als je net in Ierland bent komen wonen, zodat je daarna kunt genieten van al het moois dat het Ierse eiland te bieden heeft.PPS nummer aanvragen

Een van de eerste dingen die je moet doen als je in Ierland gaat werken, is het aanvragen van een PPS nummer. PPS staat voor Personal Public Service number. Het is te vergelijken met het Burger Service Nummer (BSN) in Nederland. Je hebt het onder meer nodig voor je belasting en eventuele uitkeringen. Je kan het nummer pas aanvragen als je een baan hebt (al zijn hier uitzonderingen voor). Leer hier meer over het aanvragen van een PPS nummer.


Bankrekening openen

Als je aan je nieuwe baan in Ierland begonnen bent, wil je natuurlijk ook salaris ontvangen. Hiervoor heb je een Ierse bankrekening nodig. Het belangrijkste dat je hiervoor nodig hebt is een geldig legitimatiebewijs en twee poststukken op jouw naam. Dit laatste is nodig als ‘proof of address’. Dit kan lastig zijn, want in het begin heb je waarschijnlijk nog niet veel post ontvangen. Bovendien moet het officiële post zijn. Denk hierbij aan post van de overheid, de belastingdienst of de rekening voor je elektriciteit. Ook je huurcontract kan hier in de meeste gevallen voor ingezet worden.


Telefoon en internet regelen

Ierland biedt een ruime keuze uit internetproviders, maar niet overal is het internet even goed. Vooral op het platteland kan het signaal heel slecht zijn. Het is aan te raden om van te voren goed uit te zoeken welke provider in jouw omgeving het beste internet aanbiedt. Eir, Sky, Virgin en Vodafone zijn grote aanbieders. Vaak bieden zij een combinatie van internet en vaste telefoon aan.


Het afsluiten van een mobiel telefoonabonnement kan lastig zijn als je nog maar net in Ierland woont omdat de meeste aanbieders je krediethistorie willen checken en die heb je nog niet opgebouwd in Ierland. De meest handige oplossing is dan om een prepaid simkaart aan te schaffen. Ook hier geldt weer: zoek van te voren goed uit welke mobiele provider in jouw woongebied het beste bereik heeft.


Afval ophalen regelen

Op veel plaatsen in Ierland moet je om je afval op te laten halen een abonnement afsluiten bij een vuilnisophaal bedrijf. Vraag je buren of je landlord welke bedrijven dit in jouw gebied doen, of zoek dit op internet op. Vaak is dit binnen een paar dagen geregeld, maar afhankelijk van drukte kan het ook even duren voor je de kliko’s binnen hebt. Zorg dus dat je dit op tijd regelt anders zit je met een heleboel afval opgezadeld.


Verzekeringen afsluiten

Het is verstandig om een aantal verzekeringen af te sluiten. Of je nu een huis huurt of koopt, een inboedelverzekering is sowieso aan te raden. Als je een huis koopt zijn er nog meer verzekeringen nodig, vraag hierover advies aan je hypotheekverstrekker of makelaar.


Het afsluiten van een zorgverzekering is in Ierland niet verplicht, maar wel verstandig. VHI, Irish Life en Laya Healthcare zijn een aantal grote aanbieders van verzekeringen. Bekijk goed wat je nodig hebt en vergelijk offertes.


Als je een auto hebt gekocht, moet deze natuurlijk verzekerd worden. Dit is behoorlijk duur in Ierland. Hoe duur precies, hangt af van een heleboel verschillende factoren (schadevrije jaren, leeftijd van de auto, de omgeving waar je woont etc.). Rond-shoppen is aan te raden. Vraag bij zoveel mogelijk aanbieders een offerte aan en wees niet bang om over de prijs te onderhandelen en af te dingen.


Vergunningen

Iedereen met een tv moet in Ierland een TV-licence hebben. Of deze nou aangesloten is of niet. Als je geen TV-licence hebt, kun je bezoek krijgen van een inspecteur die boetes uit kan delen. Het afsluiten kan heel makkelijk online via www.tvlicence.ie


Als je een hond hebt moet je in Ierland een dog licence aanschaffen. Dit doe je bij het postkantoor. Tegenwoordig kan dit ook online via www.licences.ie

Let op: het is ook verplicht om je hond te laten chippen.


Energie en water

De netbeheerder van elektra in Ierland is ESB en er zijn tal van energie leveranciers. Het is aan te raden om deze via internet te vergelijken en de beste voor jou uit te kiezen.


Veel huizen in Ierland worden verwarmd door middel van olie. Is dit bij jouw huis het geval? Dan staat er een grote olietank naast je huis waar brandstof in gaat. Deze tank moet eens in de zoveel tijd bijgevuld worden. Er zijn een aantal bedrijven die dit doen. Vaak staat er op de tank een telefoonnummer van een van deze bedrijven.


Water kan op twee manieren geregeld zijn. Ofwel is je huis aangesloten op de ‘mains’, het publieke waternetwerk. Ofwel heb je een eigen waterput. In beide gevallen is het water gratis. Als je een eigen waterput hebt moet je natuurlijk wel het onderhoud van het systeem zelf bijhouden.

139 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page