top of page
Search

Een huis vinden in Ierland

Updated: Jul 13, 2022

Als je naar Ierland gaat verhuizen, heb je natuurlijk een huis nodig. De beste plek om je zoektocht naar een dak boven je hoofd te zoeken is Daft.ie (de Ierse Funda). Hier vind je koopwoningen, bedrijfspanden, land en huurwoningen. Er staan altijd contactgegevens bij van degene die de woning verkoopt of verhuurd. Een bezichtiging inplannen gaat in de meeste gevallen hetzelfde als in Nederland.

Netwerken

Daft is de meest gebruikte en voor de hand liggende manier om een woning te vinden, maar niet de enige. Ieren houden van direct contact en pro-actief op zoek gaan werpt vaak zijn vruchten af. Heb je een locatie of een gebied gevonden waar je zou willen wonen, vind daar dan de lokale makelaar en stap binnen. Stel jezelf voor en vertel waar je naar op zoek bent. Andere mogelijkheden zijn natuurlijk social media (afhankelijk van hoe “connected” je al bent met Ierland, natuurlijk) of “word of mouth”. Misschien dat je toekomstige werkgever iets voor je kan regelen of een collega iets weet. Het klinkt cliché, maar de pub is in Ierland nog steeds de beste plek om te netwerken. Praat met de locals en vertel dat je op zoek bent naar een huis. Zeker in kleine communities kan dit je verder vooruit helpen.


Is wonen in Ierland duur?

Ik krijg zo vaak de vraag of wonen in Ierland duur is. En hoewel het antwoord 'ja' is, ligt het er wel heel erg aan waar je woont. Vooral als het aankomt op huizenprijzen. Het zal niemand verbazen dat de huizen in Dublin het duurst zijn. Of om specifieker te zijn: postcodegebied Dublin 4. Buiten Dublin zijn de duurste plaatsen Greystones (Wicklow), Bray (Wicklow) en Kinsale (Cork). Ben je op zoek naar een goedkopere plek om te wonen? De goedkoopste huizen vind je in het plaatsje Clones in county Monaghan. Gemiddeld zijn county Leitrim, Roscommon en Longford het goedkoopst om te wonen. Let er wel op dat de huizenprijs vaak samenhangt met de voorzieningen in een gebied en de werkgelegenheid.


Huisdieren en huren

Als je een eigen woning koopt, kun je natuurlijk zo veel huisdieren hebben als je zelf wilt, maar met huren ligt dat anders. Huisdieren zijn niet in alle huurwoningen toegestaan. Op Daft.ie kun je filteren op huizen waar huisdieren toegestaan zijn, maar het aanbod wordt dan vaak een stuk kleiner. Soms zijn huisdieren wel toestestaan, maar onder bepaalde voorwaarden (bijvoorbeeld, alleen kleine honden of een maximaal aantal huisdieren dat je mag houden). Sommige landlords vragen om een 'pet deposit', een extra borgsom die je alleen terugkrijgt als Fluffy het huis niet verwoest heeft.


Zelf bouwen

Wil je zelf een huis bouwen? Dan heb je natuurlijk een bouwvergunning nodig en die is soms lastig te krijgen. In veel regio's is het als 'blow in' (iemand die niet uit dat gebied komt) lastig of zelfs helemaal niet mogelijk om een huis te bouwen. Dat geldt niet alleen voor buitenlanders, maar ook voor Ieren die in een andere regio wonen. Iedere county heeft zijn eigen regels op het gebied van 'planning permissions', doe dus goed onderzoek bij jouw lokale council. Vaak is het makkelijker om een bestaand gebouw te kopen en te verbouwen. Hier heb je ook een bouwvergunning voor nodig, maar die zijn makkelijker te krijgen.

240 views0 comments

Comments


bottom of page